ȘTIRI TVA EUROPEANA LASA EXPORTATORII FARA BANI

TVA EUROPEANA LASA EXPORTATORII FARA BANI

tva europeana lasa exportatorii fara bani
TVA europeana lasa exportatorii fara bani

 

Majoritatea exportatorilor romani sint pe punctul de a-si inchide afacerile din cauza noilor reguli comunitare si a lipsei de interes din partea statului roman.

Dintre cei 15.500 de exportatori pe care ii are Romania, 15.000 sint in pericol sa-si inchida afacerile din cauza schimbarii regulilor privind TVA dupa aderare. De la 1 ianuarie, exporturile in UE s-au transformat in livrari intracomunitare, care sint purtatoare de TVA. Pina la aderare, exportatorii erau scutiti de la plata TVA. Aceasta schimbare n-ar fi o problema daca Administratia Fiscala ar rambursa TVA intr-un timp rezonabil, pentru ca exportatorii sa-si poata plati furnizorii interni. Problema este ca statul returneaza TVA in medie in 100 de zile, timp in care 19% din banii pe care firma ar trebui sa-i circule, pentru ca sint ai ei, sint tinuti la trezorerie.

Credit bancar pentru plata TVA

Intr-o asemenea situatie se gaseste firma Sonex International, un exportator de sirma. „Dupa Revolutie mi-am facut o firma. Am lucrat cinstit, nici acum nu am datorii. Fac 2-3 milioane de euro pe an din export de sirma, in comision. Eu iau sirma de la o fabrica, o tai in portiuni de sapte metri, ii pun un snur sintetic. Si o vind in Germania la una dintre cele mai mari firme producatoare de hamei.

De cind am intrat in UE si s-au schimbat legile, eu trebuie sa iau marfa de la furnizorul de sirma cu TVA. Nu ma deranjeaza. Dar sa zicem ca am facut exportul pe 1 ianuarie. Declaratia privind acest export se depune pe 25 a lunii urmatoare. Dupa care vin 45 de zile in care ar trebui sa am un control prealabil pe contabilitate ca sa-mi pot recupera TVA pe vinzare de la stat. Ei, toata tevatura dureaza peste 100 de zile“, ne-a declarat Victor Sofilca, patronul firmei. El a mai adaugat ca a ajuns sa ia credit sa plateasca TVA furnizorului. „In loc sa fac credit pentru dezvoltare, il fac pentru TVA pe care mi-o va da statul intr-o zi. Dobinda e de 10%. Deci, din 5 lei pe care-i cistig, fara TVA, mai pierd 10%“, a aratat Sofilca.

„Vladescu ne omoara“

Tot exportul de anul trecut a fost de circa 15 miliarde de euro. Doua treimi au fost acoperite de 488 de firme care au o cifra de afaceri de peste 5 milioane de euro. O ordonanta aprobata anul trecut ofera acestei categorii de firme posibilitatea recuperarii TVA inainte de controlul fiscal aferent acestei operatiuni. Astfel, o firma care a avut exporturi, in 2006, de peste 5 milioane de euro poate depune la Fisc decontul de TVA inca din primele zile ale lunii urmatoare celei in care s-au facut tranzactiile. Desi ceilalti 15.000 de exportatori, cu cifre de afaceri sub 5 milioane de euro, au „ajutat“ balanta comerciala a Romaniei cu circa 8 miliarde de euro anul trecut, acestia nu beneficiaza de acelasi tratament.

„In tarile civilizate, un bun-platnic este ajutat de stat sau macar nu e incurcat. De la parteneri stiu ca o rambursare de TVA dureaza in Germania numai 30 de zile. Eu cind export am factura, am documentul de transport stampilat si am dovada de incasare a banilor. Cu astea trei documente ar trebui sa-mi pot lua banii de la Finante. Dar nu se intimpla asa. Domnul Vladescu (ministrul Finantelor - n.r.) tine banii la excedentul bugetar. Dar in acest timp el omoara 15.000 de firme care fac export“, a spus managerul Sonex International.

Dezastrul balantei comerciale

Deficitul comercial al Romaniei s-a majorat anul trecut cu 44,4%, la 14,89 miliarde de euro, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Exporturile au ajuns anul trecut la 25,85 miliarde de euro, in crestere cu 16,2% comparativ cu 2005. Insa in acelasi timp importurile au urcat cu 25,1% fata de anul anterior, la 40,74 miliarde de euro.


There will be new version of Cargoagent.Net at the begining of the next week(07.10.2013).On the new web site of Cargoage...

Pe drumul national RN94 intre Val-des-Pres si Montenevre (de la Vachette pana la granita cu Italia) se vor aplica restri...

Potrivit anunturilor din partea sindicatelor franceze, din data de 13 decembrie 2009, orele 21:30, transportatorii rutie...

Soferii tirurilor de pe ruta Oradea - Bucureşti nu vor mai putea intra în oraş, fiind obligaţi să folosească autos...

Vezi toate știrile »

 
CargoAgent.net - BURSA PENTRU TRANSPORT ȘI MARFĂ


Cargoagent.net este un sistem bazat pe internet, care oferă servicii în domeniul transportului și spediției, pentru firme din Bulgaria, Balcani și întreagă Europa. Noi cream soluții electronice pentru managerii de firme de transport, spediție sau firme comerciale, care îi ajută să-și termine sarcinile mai rapid, mai ușor și mai efectiv.


Categoria: Firma de transport
Oras: Ivanjica,
Țară:RS - Serbia

belisar d.o.o. logo

Categoria: Firma de transport/Expediție
Oras: Brcko,
Țară:BA - Bosnia și Herțegovina


CargoAgent.NET +385 1 777 6116, +381 11 414 6410, +90 850 4 663 663
Mail for contact: info@cargoagent.net
Facebook: Cargoagent Net
Google+: CargoAgent.Net


Monday – Friday (07.00 – 16.00)

Copyright (c) 2007-2013 Cargoagent.NET