ȘTIRI RASPUNDEREA CIVILA A CASELOR DE EXPEDITII

RASPUNDEREA CIVILA A CASELOR DE EXPEDITII

raspunderea civila a caselor de expeditii

Pe piata asigurarilor specifice domeniului transporturilor, un tip de polita mai putin uzual in Romania este asigurarea de raspundere civila a prestatorilor de activitati/servicii conexe transporturilor, cunoscuta si ca asigurarea de raspundere civila a caselor de expeditii.

Polita de asigurare privind raspunderea civila a caselor de expeditii acopera daunele materiale si eventuale cheltuieli legate de activitatea desfasurata, pe care casele de expeditii le pot produce tertilor, adica beneficiarilor marfurilor transportate.

Polite obligatorii, pe masura riscurilor

Expeditorii, ca organizatori ai transporturilor, sunt expusi la o larga paleta de riscuri rezultate din serviciile prestate. Aceste riscuri sunt determinate de factori ca tipul marfurilor transportate, tipul expeditiei, perioada si teritorialitatea acesteia (intern si/sau international, respectiv maritim, rutier, aerian sau feroviar), tipul contractelor incheiate intre casa de expeditii si transportator, respectiv intre casa de expeditii si proprietarul marfii ce urmeaza a fi transportata, tipul raspunderii (stabilita prin contractele mentionate) sau limitele de

raspundere solicitate.

Obligativitatea asigurarii caselor de expeditii este reglementata prin Ordinul nr. 1187 din 22 august 2002 al ministrului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de autorizare si efectuare a transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, aprobate prin Ordinul ministrului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei nr. 1842/2001.

Ordinul mentionat, prin modificarile aduse la articolul 17, alineatul (1), litera e), prevede urmatoarele: „in cazul activitatii de intermediere in transporturile rutiere de marfuri sau de persoane, operatorul pentru activitati conexe transporturilor rutiere, in scopul evaluarii situatiei financiare adecvate realizarii activitatii/activitatilor respective, este obligat sa prezinte o polita de asigurare pentru raspundere civila pentru activitati conexe, in valoare de minimum 30.000 euro, in cazul efectuarii transporturilor rutiere internationale, sau in valoare de 50 milioane lei, in cazul efectuarii transporturilor rutiere nationale”.

 

Asocierea expeditorului la raspunderea transportatorului

Pentru a intelege mai bine acest produs de asigurare, poate fi exemplificata urmatoarea situatie: o societate producatoare de utilaje apeleaza la o casa de expeditii pentru a organiza transportul unui utilaj din localitatea A in localitatea B, dar pe parcursul livrarii se produce un accident care atrage raspunderea expeditorului. In cazul ipotetic analizat, pentru a onora cererea producatorului, casa de expeditii contracteaza un caraus autorizat pentru efectuarea acestui tip de transport si incheie toate formalitatile necesare organizarii transportului respectiv. De asemenea, casa de expeditii traseaza o ruta transportatorului, fara a o verifica insa in prealabil. Pe traseu, la intrarea intr-un tunel, soferul vehiculului transportor, cu o inaltime de 4,2 metri, nu observa indicatorul care precizeaza limita maxima de inaltime de 3,8 metri, ceea ce duce la avarierea grava a vehiculului si utilajului transportat. Intr-un astfel de caz, casei de expeditii ii revine raspunderea asociata transportatorului, iar daca a fost incheiata o polita specifica (raspunderea civila a caselor de expeditii), asiguratorul acopera aceasta raspundere.

Cu toate acestea, este cateodata dificil de dovedit cui ii revine culpa. De aceea, pentru o mai mare siguranta, este bine ca marfa sa fie asigurata si prin polita de asigurare cargo.There will be new version of Cargoagent.Net at the begining of the next week(07.10.2013).On the new web site of Cargoage...

Pe drumul national RN94 intre Val-des-Pres si Montenevre (de la Vachette pana la granita cu Italia) se vor aplica restri...

Potrivit anunturilor din partea sindicatelor franceze, din data de 13 decembrie 2009, orele 21:30, transportatorii rutie...

Soferii tirurilor de pe ruta Oradea - Bucureşti nu vor mai putea intra în oraş, fiind obligaţi să folosească autos...

Vezi toate știrile »

 
CargoAgent.net - BURSA PENTRU TRANSPORT ȘI MARFĂ


Cargoagent.net este un sistem bazat pe internet, care oferă servicii în domeniul transportului și spediției, pentru firme din Bulgaria, Balcani și întreagă Europa. Noi cream soluții electronice pentru managerii de firme de transport, spediție sau firme comerciale, care îi ajută să-și termine sarcinile mai rapid, mai ușor și mai efectiv.
gefco logo

Categoria: Firma de transport/Expediție
Oras: 92400 Paris,
Țară:FR - FranțaCategoria: Firma de transport
Oras: Atyrau,
Țară:KZ - Kazahstan


CargoAgent.NET +385 1 777 6116, +381 11 414 6410, +90 850 4 663 663
Mail for contact: info@cargoagent.net
Facebook: Cargoagent Net
Google+: CargoAgent.Net


Monday – Friday (07.00 – 16.00)

Copyright (c) 2007-2013 Cargoagent.NET