ȘTIRI FARA TAXE VAMALE IN PORTUL CONSTANTA

FARA TAXE VAMALE IN PORTUL CONSTANTA

fara taxe vamale in portul constanta
Fara taxe vamale in Portul Constanta


De la 3 ianuarie a.c., transportatorii care trec marfurile prin port au parte de numeroase facilitati.

 

 

 

 

Portul Constanta si o parte din porturile Galati si Braila functioneaza, incepand cu 3 ianuarie a.c., in regim de Zona libera in urma unei hotarari de guvern (HG 1908) aprobata in ultima sedinta a anului trecut.

 

Initiativa a apartinut de fapt Autoritatii Vamale Romane, ingrijorata ca odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana traficul de marfa prin Portul Constanta ar fi avut de suferit prin plata taxelor vamale.

 

„Daca nu era instituit regimul de Zona libera, toate marfurile ar fi fost garantate vamal si exista riscul ca liniile de transport sa ocoleasca Romania cautand alte porturi din Marea Neagra sau Marea Mediterana”, a apreciat Mircea Banias, directorul Portului Constanta.
Si seful adjunct al Vamii Port Constanta, Ionut Marius Scriosteanu, spune la randu-i ca regimul de Zona libera permite dinamizarea activitatii operatorilor portuari. O prima facilitate este ca marfurile pot stationa pe o durata nedeterminata in terminalele portuare. A doua facilitate o prezinta scutirea de taxe vamale pentru agentii economici care isi duc marfa, prin Portul Constanta, oriunde in lume fara cheltuieli.

 

Regulamente schimbate

 

Transformarea in Zona libera implica insa o multime de modificari pe care cei care isi desfasoara activitatea in port nu au avut timp sa le opereze. Intr-o prima faza se va schimba regulamentul de functionare in port, unde lucreaza sute de operatori portuari si agenti economici care au in concesiune suprafete intregi de dane, pe perioade de pana la 50 de ani: Oil Terminal, Comvex, Socep, Umex, Maersk, Zim, Dubai Port World prin Constanta South Terminal Container, dar si fabrica olandeza Plus Food (condusa de Mircea Basescu, fratele actualului sef de stat).

 

In plus, potrivit lui Mircea Banias, de la 1 februarie, in locul permisului de munca, agentii economici din perimetrul Zonei libere sunt obligati sa obtina licente de munca si de operare.

 

Regimul de Zona libera echivaleaza cu disparitia birourilor vamale din interiorul portului. Asta pentru ca, potrivit legii, operatiunile de control trebuie sa se desfasoare doar la portile de acces. In cazul Constantei, politia de frontiera, vama si firmele de paza vor actiona numai la cele 10 porti de acces, de la Constanta Nord la Constanta Sud-Agigea.

 

In plus, „se lucreaza la un program de inlocuire a gardului protector al portului, dotat cu echipamente de protectie, senzori, camere de luat vederi. Practic accesul in port va fi mult mai bine controlat”, dupa cum a precizat Mircea Banias.

 

Acces contra cost

 

Patrunderea in Zona libera Port Constanta se va face contra cost, fie ca e vorba de persoana fizica sau de agent economic. Cuantumul taxei de acces va fi stabilit la sedinta Consiliului de Administratie a Portului Constanta, programata pe 31 ianuarie.

 

Accesul persoanelor se va face pe baza de card magnetic, lucratorii avand carduri personalizate. Chiar si accesul autoturismelor va fi inregistrat si controlat, fiecare masina fiind identificata dupa numarul de inmatriculare.

 

Pregatirile pentru functionarea in regim de Zona libera a Portului Constanta vor fi finalizate o parte la inceputul lunii februarie, iar restul la jumatatea anului.

 

24 Ianuarie 2007
Feri PredescuThere will be new version of Cargoagent.Net at the begining of the next week(07.10.2013).On the new web site of Cargoage...

Pe drumul national RN94 intre Val-des-Pres si Montenevre (de la Vachette pana la granita cu Italia) se vor aplica restri...

Potrivit anunturilor din partea sindicatelor franceze, din data de 13 decembrie 2009, orele 21:30, transportatorii rutie...

Soferii tirurilor de pe ruta Oradea - Bucureşti nu vor mai putea intra în oraş, fiind obligaţi să folosească autos...

Vezi toate știrile »

 
CargoAgent.net - BURSA PENTRU TRANSPORT ȘI MARFĂ


Cargoagent.net este un sistem bazat pe internet, care oferă servicii în domeniul transportului și spediției, pentru firme din Bulgaria, Balcani și întreagă Europa. Noi cream soluții electronice pentru managerii de firme de transport, spediție sau firme comerciale, care îi ajută să-și termine sarcinile mai rapid, mai ușor și mai efectiv.


Categoria: Firma de transport
Oras: Atyrau,
Țară:KZ - KazahstanCategoria: Firma de transport/Expediție
Oras: 1407 Sofia,
Țară:BG - Bulgaria


CargoAgent.NET +385 1 777 6116, +381 11 414 6410, +90 850 4 663 663
Mail for contact: info@cargoagent.net
Facebook: Cargoagent Net
Google+: CargoAgent.Net


Monday – Friday (07.00 – 16.00)

Copyright (c) 2007-2013 Cargoagent.NET